Roland td20 czy Yamaha dtxtreme III?

Elektryczne zestawy perkusyjne (E-drums) - ich główne elementy i osprzęt

Roland td20 czy Yamaha dtxtreme III?

Postprzez drac » 15 Kwi 2008 08:35

Witam!
Mam pytanie czy ktokolwiek z Was grał na tych obydwu zestawach rolanda i yamahy?
i czy ktoś wie z czego są zrobione pady yamahy w wersji dtxtreme - grałem na wcześniejszych modelach dtx ale na zdjęciach te najnowsze wydają się troche inne niż z gumy, już nie chodzi mi o porównanie samych brzmień z modułów bo i tak brzmienia będą z superiora
drac
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 8
Rejestracja: 10 Kwi 2008 07:48
Miejscowość: radom

Roland td20 czy Yamaha dtxtreme III?

Reklama

Reklama
 

Postprzez kubamajer » 18 Kwi 2008 15:34

Witaj drac!

Dość ważną sprawą będzie latencja modułu, jeśli zamierzasz korzystać z brzmień z komputera.

Osobiście nie sprawdzałem, ale generalnie opinia jest taka, ze Roland daje niższą niż Yamaha.
Ponieważ latencja modułu zsumuje się tutaj z latencją karty w komputerze, więc każda milisekunda się liczy.

Co do padów Yamahy, to nie wiem - jeśli masz na myśli pady z serii TP, to one są gumowe, ale reklamowane jako dające "ekstremalnie naturalne" wrażenia ;).

Pady siatkowe Rolanda, to jest bardzo dobra rzecz i osobiście polecam, choć nie śledziłem ostatnio najświeższych nowości, o ile coś się pojawiło w tej dziedzinie.

Może tak napiszę - wiele osób zdecydowanie polecałoby Rolanda do takiego wykorzystania, a ja również bym nie odradzał ;).

pozdrawiam
kubamajer
Site Admin
Site Admin
 
Posty: 187
Rejestracja: 09 Maj 2005 23:18
Miejscowość: nadal Warszawa

Postprzez drac » 24 Kwi 2008 21:48

No i mam jeszcze jedną kwestię, chodzi tu o rolandy - z tego co wyczytalem to trzeba co jakis czas zmieniac pianke przy trygerze? bo sie zuzywa? kurde nie wiem czy w takim razie nie bedzie lepszym rozwiazaniem yamaha bo chyba takich ingerencji nie potrzebuje - a wogole to gdzie da rade takowa kupic?
drac
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 8
Rejestracja: 10 Kwi 2008 07:48
Miejscowość: radom

Postprzez kubamajer » 24 Kwi 2008 21:58

Pianka owszem - nie ma nic za darmo ;).
Do tej pory Thomann.de najbliżej nas to miał, ale ostatnio chyba nie mieli(o krajowym dystrybutorze zapomnij - nawet ja Ci sprowadzą po pół roku, to zapłacisz jak za zboże..).
Generalnie nie ma z tym problemu na świecie, więc choćby na ebayu można kupić lub w którymś ze sklepów w Stanach - waży niewiele, więc za parędzieści $ można kupić zapasik za jednym razem. Oryginalna powinna wystarczyć spokojnie na rok łojenia.

pozdrawiam
kubamajer
Site Admin
Site Admin
 
Posty: 187
Rejestracja: 09 Maj 2005 23:18
Miejscowość: nadal Warszawa

Postprzez drac » 25 Kwi 2008 07:02

Yamaha ma inna technologie i o ile rozumiem to nie ma takiej potrzeby zeby cokolwiek wymieniac podczas eksploatacji? do tej pory gralem na dtxpress 3.0 i brzmienia bralem z ezdrummer chodzilo super tylko mnie wkurzaly obce dzwieki w hihacie jak gralem mocniej na werblu , no i przydaloby sie cos wiekszego niz werbel 8 cali:) tym bardziej ze idzie to do studia i inni ludzie beda na tym nagrywac, wiec chce zadbac o ich komfort gry i moj jezeli chodzi o eksploatacje tego instrumentu
Kuba a powiedz mi czy te nowe moduly maja moze taka opcje wkladania wlasnych probek, ze mozna w nich zastosowac warstwy? wtedy mozna byloby wgrac wlasne sample na warstwach sterowane dynamika do samego modulu i byloby zajebiscie , nie potrzebny bylby soft bo sama z siebie bylaby "naturalna". Widzialem ze w opisie moduly yamahy jest opcja wrzucania wlasnych sampli ale czy da rade sterowac je warstwowo. I czy moglbys mi przyblizyc co to za opcja w rolandzie do ustawiania interwalu?
drac
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 8
Rejestracja: 10 Kwi 2008 07:48
Miejscowość: radom

Postprzez kubamajer » 28 Kwi 2008 20:02

Z tego co mi wiadomo, to nie ma takiej możliwości. Komputer albo .. Receptor. To taki komputer w skrzynce "rack" i można mu wyciągać wtyczkę z sieci ;). W tym można zainstalować co potrzeba - EZdrummer czo czy coś tam.
Jeszcze dodam, bez wdawania się w szczegóły, że opcja importu sampli do modułu, to nie byłoby wcale takie proste zagadnienie, no chyba że na poziomie typu jeden sampel na każdy pad, ale to bez sensu.

Co do wspomnianych przesłuchów, to wynika on ze specyfiki fabrycznych zestawów - dwa pady zamocowane na wspólnym statywie czy ramie prędzej czy później zawsze będą powodować problem. Jeśli wszystko będzie na osobnych statywach, to nie będzie przesłuchów.

pozdr
kubamajer
Site Admin
Site Admin
 
Posty: 187
Rejestracja: 09 Maj 2005 23:18
Miejscowość: nadal Warszawa

Postprzez drac » 30 Kwi 2008 06:47

ale w module chyba sa takie rzeczy jak bramka przesluchow? przymierzam sie do kupna ktoregos z zestawow, no chyba ze hart dynamics jest tak dobry jak wyglada:) a te gabeczki od trygerow jak sie nazywaja bo szukalem gdzie mozna ewentualnie kupic ale nie wiem jak sie to dokladnie nazywa, nie wiem dokladnie czego szukac:) no i jak mozesz kuba to napisz mniej wiecej co to jest ta modulacja interwalu w modulach jak mozesz:) Pozdrawiam
drac
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 8
Rejestracja: 10 Kwi 2008 07:48
Miejscowość: radom

Postprzez kubamajer » 30 Kwi 2008 12:13

drac napisał(a):ale w module chyba sa takie rzeczy jak bramka przesluchow?
Są, ale hm.. trzebaby odpowiedzieć - no i co z tego? :mrgreen: W praktyce wygląda to tak, że potrafi zjadać chciane dźwięki, a przepuszczać niechciane. Dużo też zależy od tego, co się gra i jak.
drac napisał(a):przymierzam sie do kupna ktoregos z zestawow, no chyba ze hart dynamics jest tak dobry jak wyglada:) a te gabeczki od trygerow jak sie nazywaja bo szukalem gdzie mozna ewentualnie kupic ale nie wiem jak sie to dokladnie nazywa, nie wiem dokladnie czego szukac:)
Trzeba szukać: pianka do triggera Rolland, stożek piankowy Rolland, Rolland trigger cone, Rolland cushion, Rolland trigger foam. Tutaj widać jak to wygląda, no i oczywiście tutaj, w tym dziale - tam jest pełno linków do artykułów i zdjęć.
drac napisał(a):no i jak mozesz kuba to napisz mniej wiecej co to jest ta modulacja interwalu w modulach jak mozesz:) Pozdrawiam
Słuchaaam? :mrgreen: To Ty mi powiedz, co to jest ;). Tzn. pewnie chodzi o jakiś "zwykły" parametr, ale nie wiem o który. Raczej korzystam z anglojęzycznych instrukcji, bo w polskich właśnie się zdarzają takie kwiatki.

Jeszcze taki wniosek mi się nasunął - jesli masz zamiar to wstawić do studia, żeby różni ludzie na tym nagrywali, to lepiej kup gumowe pady - mniej problemów z eksploatacją, a i tak każdy "akustyczny" bębniarz będzie marudził, co by tam nie stało..

pozdr
kubamajer
Site Admin
Site Admin
 
Posty: 187
Rejestracja: 09 Maj 2005 23:18
Miejscowość: nadal Warszawa

Postprzez drac » 01 Maj 2008 08:29

Nagrywam przewaznie mocno rockowe bandy, wiec taka bramka moze byc przydatna, zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce:) bo na dtx press 3.0 nawet daje rade jak werbel na osobnym statywie stoi a nie z hihatem na jednym ramieniu:) no i przydalyby sie wieksze te pady bo 8" to stanowczo za malo na werbel no i oczywiscie dwutalerzowy hihat:))
A marudzic przestana jak uslysza efekt brzmienia co na tym mozna zrobic :)
Pozdrawiam
drac
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 8
Rejestracja: 10 Kwi 2008 07:48
Miejscowość: radom

Postprzez Dzwonek » 20 Maj 2008 13:53

drac napisał(a):no chyba ze hart dynamics jest tak dobry jak wyglada:)


Zdecydowanie samo WYGLĄDA, choć nie mam porównania z najwyższą półką Rolanda, ale już bardziej byłem zadowolony z własnych samoróbek.

Co do pianki to odkryłem ostatnio niezły materiał: gąbki kosmetyczne dla kobiet do demakijażu czy czegoś tam
pozdrowienia :)
Dzwonek
Daje radę
Daje radę
 
Posty: 72
Rejestracja: 07 Mar 2006 12:47
Miejscowość: Bieszczady

Postprzez drac » 30 Maj 2009 10:23

No i wybralem rolanda td-20 bajka szczerze mowiac:)) dobra konfiguracja modulu i nie ma o czym gadac, odplywamy w inny swiat:) a do nagran rewelka
Pozdrawiam
drac
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 8
Rejestracja: 10 Kwi 2008 07:48
Miejscowość: radom

Postprzez kubamajer » 02 Cze 2009 20:25

Noo, zgadza się.
Większy realizm gry od tego dają jedynie bębny z podobnym triggerowaniem i ..normalnymi membranami.

pozdrawiam
kubamajer
Site Admin
Site Admin
 
Posty: 187
Rejestracja: 09 Maj 2005 23:18
Miejscowość: nadal Warszawa


Wróć do Pady, Triggery, Moduły

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

cron