Velocity dla padow - czyli rozne probki dla danego placka :)

Niestety czasem trzeba z nich korzystać :)

Velocity dla padow - czyli rozne probki dla danego placka :)

Postprzez kafeja » 05 Wrz 2007 00:50

Witam wszystkich :)

Posiadam pady FAME 505
Sprawdzajac w cubase SX3, maja dosyc bogate VELOCITY

Teraz pytanie
czy mozna jakos ustawic tak, zeby np. dla werbla
udezajac cicho - czyli do velocity np. 30 - odtwarzala sie dana probka - np. rimshot, a powyzej 30 werbel?

Ride tak samo, do 50 zwykly ride, a powyzej bell?

Jestem posiadaczem EZDRUMMER i dobrze byloby
Nie widzialem tam takich opcji, moze w samym CUBASE?

Bardzo prosze o informacje!
Widzialem wstepnie ze Battery ma takie mozliwosci, ale moze ktos z Was mial taki przypadek i wie jak to zrobic!
kafeja
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 5
Rejestracja: 04 Wrz 2007 11:23

Velocity dla padow - czyli rozne probki dla danego placka :)

Reklama

Reklama
 

Postprzez kubamajer » 05 Wrz 2007 01:55

Nie wiem, czy można w ten sposób skonfigurować akurat EZDrummer'a, ale to o czym piszesz jest oczywiście możliwe w samplerach programowych - można je konfigurować dowolnie.

EZDrummer na pewno będzie odtwarzał dynamikę wysyłaną z padów w klasyczny sposób, czyli przy niskim velocity będą grały ciche próbki, a przy wysokim głośne i tych poziomów/próbek będzie kilkanaście, a nie dwa.

Rimshot to już jest kwestia padu - czy rozróżnia tę artykulację. Pad "oferujacy" rimshot współpracując z modułem powoduje, ze moduł po prostu wysyła w midi odpowiednie info.
Oczywiście to o co pytasz, jest również typową sprawą, ale jak wspomniałem - nie wiem, czy EZD tego typu możliwość oferuje, bo współczesne oprogramowanie jest trochę bardziej zaawansowane i takie możliwości w gotowcach typu EZD mogą już nie występować, bo nie są potrzebne.

Dzisiaj stosuje się pady dwu lub trój-przetwornikowe i w zalezności jakie miejsce takiego padu uderzysz, takie odezwie się brzmienie w module lub sofcie.

pozdr
Kuba
kubamajer
Site Admin
Site Admin
 
Posty: 187
Rejestracja: 09 Maj 2005 23:18
Miejscowość: nadal Warszawa

Postprzez kafeja » 05 Wrz 2007 02:10

Konkretna odpowiedz - dzieki piekne!

Hm, nie wiem jak to znalezc - a moze po prostu poszukac :)

Ponizej opis tych padow - wprawdzie po niemiecku,
ale niestety mi ten jezyki nic nie mowi...

E-Drums DD-505

Mam nadzieje, ze nie kupilem za 2tysiaki czegos bez uzytecznego :)
Wydaje mi sie, ze nie jest to trudne 'technicznie' do zrobienia, skoro pady wysylaja midi o roznym velocity do CUBASE!

Moze po prostu da sie ustawic to w tym plackach, ale musze sie zaglebis w instrukcji!

Jakbys Kubo byl tak mily i zerknal na ten opis, moze on Ci cos powie!

No i czy 2tysiaki z wysylka tego do PL to bylo sporo!?
Generalnie zamysl taki, zeby nagrywac pomysly, pozniej to troche podczyscic w kompie,
oraz na proby, zeby za kazdym razem nie rozkladac perkusji!
kafeja
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 5
Rejestracja: 04 Wrz 2007 11:23


Wróć do Wirtualne Maszyny i Samplery Perkusyjne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

cron