Vintage Drumset

Niestety czasem trzeba z nich korzystać :)

Vintage Drumset

Postprzez Dzwonek » 01 Gru 2006 23:06

Cześć Kuba
Czy Twoje sample są również przygotowane w formacie sfz?
Na razie nie miałbym ich w czym odpalić, ponieważ używam LM-4 Steinberga.

pozdr
Dzwonek
Daje radę
Daje radę
 
Posty: 72
Rejestracja: 07 Mar 2006 12:47
Miejscowość: Bieszczady

Vintage Drumset

Reklama

Reklama
 

Postprzez kubamajer » 02 Gru 2006 00:07

Nie - sfz łyknąłby tylko wersję "Economic". Wielośladowa wymagałaby uruchomienia 4 instancji sfz i oprócz przekonwertowania, trzebaby podłubać w presetach - nie planuję raczej.

pozdr
Kuba
kubamajer
Site Admin
Site Admin
 
Posty: 187
Rejestracja: 09 Maj 2005 23:18
Miejscowość: nadal Warszawa

Postprzez Dzwonek » 04 Gru 2006 00:28

Czemu 4?
1. bliskie
2. OH
3. room
4. tylko drugi mikrofon stopy i sprężyny werbla?
Dzwonek
Daje radę
Daje radę
 
Posty: 72
Rejestracja: 07 Mar 2006 12:47
Miejscowość: Bieszczady

Postprzez kubamajer » 04 Gru 2006 00:38

Dokładnie tak :).

pozdr
Kuba
kubamajer
Site Admin
Site Admin
 
Posty: 187
Rejestracja: 09 Maj 2005 23:18
Miejscowość: nadal Warszawa

Postprzez Dzwonek » 27 Sty 2007 23:51

Pojawia się małymi kroczkami Extreme Sample Player Włodka Grabowskiego. Czy będzie jakiś update VD dot. formatu samplera? - chociaż z tego co mi wiadomo sampler powinien czytać to co już jest.
pozdrowienia :)
Dzwonek
Daje radę
Daje radę
 
Posty: 72
Rejestracja: 07 Mar 2006 12:47
Miejscowość: Bieszczady

Postprzez kubamajer » 28 Sty 2007 03:02

Powiem więcej - jak pojawi się ten sampler, to być może pomyślę nad pójściem dalej. Muszę najpierw poznać jego architekturę..

A co do update VD, to jeśli będzie to miało sens(w sensie jeśli będzie w ogóle potrzebne), to obiecuję, że się pojawi.

pozdr
Kuba
kubamajer
Site Admin
Site Admin
 
Posty: 187
Rejestracja: 09 Maj 2005 23:18
Miejscowość: nadal Warszawa

Postprzez Dzwonek » 23 Mar 2007 20:09

Powiem więcej - jak pojawi się ten sampler, to być może pomyślę nad pójściem dalej. Muszę najpierw poznać jego architekturę..


Czy już coś wiadomo??

Przy okazji co oznacza + na końcu nazwy presetów halion?
pozdrowienia :)
Dzwonek
Daje radę
Daje radę
 
Posty: 72
Rejestracja: 07 Mar 2006 12:47
Miejscowość: Bieszczady

Postprzez kubamajer » 23 Mar 2007 22:29

Na razie czyta troszkę "po łebkach", a dopóki nie będzie w nim możliwości tworzenia "normalnych" presetów, czyli importu wielu sampli i oddzielnej edycji ich obwiedni i inych parametrów, to ja nic nie zrobię.
Póki co, nie czyta "mute groups" na przykład(czyli nie zamyka hihatu), ale dogłębnie nie miałem jeszcze czasu tego sprawdzić - być może za pomocą Translatora można to "podleczyć" i zapisać w tamtym formacie. Trochę na około, ale tak np. leczyłem obwiednie, bo Translator rozumiał parametr "release" inaczej niż Halion czy Kontakt i wybrzmiewanie czyneli było przedwcześnie tłumione, mimo że w oryginalnym presecie było zrobione dobrze. To są oczywiście kosmetyczne poprawki, a Włodzimierz na razie pracuje nad ważniejszymi rzeczami. Ja przygotuję jakieś lekkie presety testowe, na których będzie można poprawić działanie samplerka i podeślę do WG.
Podejrzewam, że prędzej czy później powstaną dwa instrumenty - sample player podobny do tego, który jest teraz i "dorosły" sampler posiadający wszelkie możliwości edycyjne. Ten drugi, siłą rzeczy będzie pewnie bardziej obciążał procesor, ale nie uprzedzajmy faktów.
Na razie fakty są takie, ze właśnie powstał pierwszy(chyba że się mylę) polski poważny instrument wirtualny - WG przejdzie do historii :mrgreen:

Presety VD z "plusem", to są zdaje się najpełniejsze presety - z dwoma werblami.

pozdr
Kuba
kubamajer
Site Admin
Site Admin
 
Posty: 187
Rejestracja: 09 Maj 2005 23:18
Miejscowość: nadal Warszawa

Postprzez Dzwonek » 24 Mar 2007 00:08

No ja liczyłem na ten sampler najbardziej bo na moją kieszeń. I tak w niego zainwestuję bo autor go cały czas będzie dopieszczał więc warto, póki co nie miałem możliwości odpalić VD gdzie indziej. Najprawdopodobniej zanim doczekam się w pełni sprawnej wersji SampleLorda zrobię sobie swoje presety w LM-4 Steinberga, bo tylko to posiadam. Do podglądu velocity wystarczy mi w zupełności demo EXSC, tylko czasu mi może nie wystarczyć :(
pozdrowienia :)
Dzwonek
Daje radę
Daje radę
 
Posty: 72
Rejestracja: 07 Mar 2006 12:47
Miejscowość: Bieszczady

Postprzez kubamajer » 24 Mar 2007 00:42

To znaczy importuje mapowanie itp, tyle że bębny, a szczególnie wielośladowe mają po prostu specyficzne wymagania. Nie sprawdzałem jeszcze, czy Samplelord czyta rozmieszczenie wyjść poszczególnych stref, ale chyba nie. Póki co, możesz importować presety poszczególnych mikrofonów - wersje z "alt" w nazwie, bo one mają hihat otwarty "czuły" na długość trwania nuty, czyli zamyka się go puszczajac klawisz :).

pozdr
Kuba
kubamajer
Site Admin
Site Admin
 
Posty: 187
Rejestracja: 09 Maj 2005 23:18
Miejscowość: nadal Warszawa

Postprzez Dzwonek » 24 Mar 2007 10:29

unikam klawiatury do programowania bębnów!
pozdrowienia :)
Dzwonek
Daje radę
Daje radę
 
Posty: 72
Rejestracja: 07 Mar 2006 12:47
Miejscowość: Bieszczady

Postprzez kubamajer » 26 Mar 2007 02:27

No tak, ale po wgraniu midi, można zaimportować właśnie wersję "alt" i sobie te hihaty podedytować w piano roll'u.

pozdr
Kuba
kubamajer
Site Admin
Site Admin
 
Posty: 187
Rejestracja: 09 Maj 2005 23:18
Miejscowość: nadal Warszawa

Postprzez Dzwonek » 26 Mar 2007 17:02

Fakt
Naprowadziłeś mnie na grupowanie instrumentów w LM-4, fajna sprawa.
Muszę to jeszcze przewałkować na różne sposoby, czasem mam wrażenie że przy polifonii jednogłosowej dla grupy HH robi się trochę nienaturalnie, szczególnie gdy na półotwartym uderzam na zmianę edge/body
pozdrowienia :)
Dzwonek
Daje radę
Daje radę
 
Posty: 72
Rejestracja: 07 Mar 2006 12:47
Miejscowość: Bieszczady

Postprzez kubamajer » 26 Mar 2007 17:20

Jednogłosowa w żadnym wypadku - będzie tak jak piszesz.

pozdr
Kuba
kubamajer
Site Admin
Site Admin
 
Posty: 187
Rejestracja: 09 Maj 2005 23:18
Miejscowość: nadal Warszawa

Postprzez Dzwonek » 26 Mar 2007 23:43

...ale z foot'em zachowuje się idealne. Jest na to sposób, mianowicie hh'owi przydzielić dwie grupy(jedno i wielogłosowa), w obu ten sam hh close bow/edge + open b/e, a foot tylko w grupie jednogłosowej. Mapę ustawić tak żeby obie grupy były koło siebie i szybko przenosić strzałkami w jedno lub drugie miejsce i nie trzeba nic edytować myszką. Ten sposób zajmie trochę więcej komórek w samplerze, ale to żaden problem. Zdecydowanie wolę edytować bębny w drum editor niż piano roll i żeby nie przełączać pobawie się w ten sposób.

p.s. na razie teoretyzuje i mój patent może się okazać bez sensu:)

p.s. 2. (po krótkich testach) Zauważyłem dziwną rzecz presety z Halion (C, O i R) w Samplelord działają inaczej niż full_preset.
C, O, R dokładnie tak o co mi chodziło wyżej, czyli naciśnięcie jakiegokolwiek klawisza z grupy HH powoduje obcięcie wybrzmiewania poprzedniego, czyli w moim mniemaniu jest to właśnie spowodowane tym jednym głosem, jeśli nie to jak to zrobiłeś?
W full preset oba dźwięki nakładają się na siebie i wybrzmiewają całe pliki.

p.s. 3. Czy twój HH jest nagrany tylko jako edge?

p.s. 4 Czy nie myślałeś w podobny sposób jak mute rolll zrobić mute crash itd?
Ostatnio edytowany przez Dzwonek, 27 Mar 2007 00:44, edytowano w sumie 1 raz
pozdrowienia :)
Dzwonek
Daje radę
Daje radę
 
Posty: 72
Rejestracja: 07 Mar 2006 12:47
Miejscowość: Bieszczady

Następna

Wróć do Wirtualne Maszyny i Samplery Perkusyjne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

cron