Witaj na Forum, Jarek.
Zbyt dużego ruchu na razie tu nie ma

, ale pomału się rozkręci.
Co do basu, to są różne szkoły - dobry basista z dobrym instrumentem to jedna z nich

.
Ja natomiast jestem zdania, że dobry bas to dobry bas - nie ważne w jaki sposób się znalazł w utworze.
Wtyczek jest wiele, nie mam tu jakiegoś wielkiego doświadczenia, ale z tych poważniejszych na pewno mogę polecić
Trilogy firmy
Spectrasonics. To dość uniwersalny moduł oparty na samplach i moim zdaniem bardzo "grywalny", czyli nie sprawiający większych problemów ze strojem i z umiejscowieniem w miksie, co wbrew pozorom nie zawsze jest w przypadku basu z sampli łatwe do uzyskania.
Ja osbiście używam często
EW Hardcore Bass XP - to specyficzna biblioteka, ale brzmienia są na tyle zróżnicowane, że często daje się tego użyć

. Mam też kolegę basistę

.
W sieci można znaleźć również sporo prostych, wirtualnych modułów/syntezatorów basowych za free. Poza tym niezłe basy syntetyczne mozna ukręcić na większości syntezatorów wirtualnych, niekoniecznie typowo basowych. Proponuję postudiować
nasze linki.
Problemem przy samodzielnym preparowaniu brzmień basowych może być natomiast odsłuch - bas stawia mu duże wymagania i bez sporego doświadczenia może nie być łatwo. Co jednak szkodzi popróbować

?
Mam nadzieję, że wypowie się tu ktoś bardziej doświadczony ode mnie