Problem z BATTERY

Jak wyżej..

Problem z BATTERY

Postprzez pikus » 14 Wrz 2006 05:34

Witam,
korzystam na codzien z Vintage Drumset Demo na BATTERY 2. Przy ładowaniu banku pokazywał mi się komunikat że jest za mało pamięci fizycznej ale mimo to bank się ładował. Pojawiało się w trakcie pracy (Cubase SX) dziwne zacinanie ale włąśnie tylko na Battery. Wszystkie inne instr. VST i ślady audio chodziły bez zarzutu. Po dodaniu ramu nie wiele się zmieniło :((( a jest go sporo (1,5Gb).Nie pojawia się już komunikat :) Co może być tego przyczyną? Karte mam kiepską ale stery ASIO nie zacinają się...
Dodam jeszcze że przy pojedynczych próbkach zapisywanych w komórkach- BATTERY parcuje bezproblemowo (mniejsze obciążenie).
Czy coś jest nie tak z konfiguracją kompa??? Gdzie szukać przyczyny?

Pozdro

Marcin
pikus
Rozkręca się
Rozkręca się
 
Posty: 23
Rejestracja: 09 Sty 2006 13:14
Miejscowość: Białobrzegi k/Wawy

Problem z BATTERY

Reklama

Reklama
 

Postprzez kubamajer » 14 Wrz 2006 12:58

Czy jest uaktywniona w Battery funkcja DFD? Teoretycznie powinna być aktywna dla wszystkich dłużej wybrzmiewających barw(czynele itp.). Jednak przy np. wolnym dysku, lub mocno pofragmentowanym mogą występować "zacięcia" przy aktywnym DFD.

Sprawdziłbym też w opcjach Battery jak jest ustawione DFD - wystarczy aby było ustawione na "Normal".

Pełna wersja Vintage Drumset zajmuje w Battery 2 ok. 110MB przy DFD aktywnym dla wszystkich cel, oprócz: stopy, hi-hatu zamkniętego i sidestick.
Przy DFD nieaktywnym pełna wersja zajmuje ok 334MB, wersja demo - ok. 45MB.

Dla każdej celi DFD włącza się oddzielnie, więc można poeksperymentować.

Proponuję sprawdzić, jak zachowuje się projekt przy całkiem wyłaczonym DFD.

Zakładam, że system jest zoptymalizowany do pracy z audio.

Pozdrawiam
Kuba
kubamajer
Site Admin
Site Admin
 
Posty: 187
Rejestracja: 09 Maj 2005 23:18
Miejscowość: nadal Warszawa

Postprzez pikus » 14 Wrz 2006 18:19

I życie stało się prostsze... :)

Wielkie dzięki "Maestro"

Marcin
pikus
Rozkręca się
Rozkręca się
 
Posty: 23
Rejestracja: 09 Sty 2006 13:14
Miejscowość: Białobrzegi k/Wawy

Postprzez kubamajer » 15 Wrz 2006 13:51

:mrgreen:

pozdr
Kuba
kubamajer
Site Admin
Site Admin
 
Posty: 187
Rejestracja: 09 Maj 2005 23:18
Miejscowość: nadal Warszawa

Postprzez dysioo » 15 Wrz 2006 16:07

Właśnie zainstalowałem sobie Batery2 demo i nie mam pojęcia co i jak, zawsze pracowałem na Fl studio i Cool edit pro 2. Nie wiem jak załadować brzmienia (vintage drums demo) i nawet jak stworzyć tam rytm. Może jakiś tutorial, albo ktoś mi wyjaśni jakieś podstawy obsugi bo sam jakoś nie moge dojść. Od razu zanaczam że zmuszony jestem kozystyać jedynie ze zwykłej klawiatury.
Z góry dzięki
dysioo
Rozkręca się
Rozkręca się
 
Posty: 13
Rejestracja: 12 Wrz 2006 14:43
Miejscowość: Lublin

Postprzez pikus » 15 Wrz 2006 20:10

Witam,
od początku: file/open/....i tu musisz znaleźć na swoim dysku Vintage Drumset.
A co do tworzenia jakiego kolwiek rytmu to wystarczy spojrzec jak Kuba to robi na VDDemo. O ile pamietam jest tam sesja na Cubase SX.
Mozesz tam też klikać co jest cholernie uciążliwe ale...

Dodam jeszcze że cieszę się Kuba ze istnieje to forum. Jestem muzykiem (srednim, gorszym, lepszym) od wielu lat a nagrywaniem amatorsko zajmuje się od nie dawna i wiele niejasnych ( dla mnie ) rzeczy dzięki Tobie i temu forum rozwiązałem.
Naprawdę dzięki. Mam nadzieję że "dysioo" tez wiele zrozumie mimo że nie jest to łaaaatwe
:cry:
Ale nie ma co się... Boże daj mi siłe :)))
Mam nadzieję że nie bawem uda mi się wrzucić link z tym co stworzę.

Pozdro i wielkie dzięki Kuba
pikus
Rozkręca się
Rozkręca się
 
Posty: 23
Rejestracja: 09 Sty 2006 13:14
Miejscowość: Białobrzegi k/Wawy

Postprzez pikus » 15 Wrz 2006 20:17

Ojej!!!
zapomniełem :(
Kuba gdzieś komuś pisał jak się ustawia w sekwencerze wejścia i wyjścia odnośnie instr. VST. Jest to na tym forum i jest to bardzo proste. Musisz tego poszukać bo moje pisanie na ten temat może Cię tylko zgubić ( nie znam języka technicznego na tyle by, prosto to wyjaśnić). Sorki :(
Ale to jest naprawde łatwe.
Pozdro
pikus
Rozkręca się
Rozkręca się
 
Posty: 23
Rejestracja: 09 Sty 2006 13:14
Miejscowość: Białobrzegi k/Wawy

Postprzez dysioo » 16 Wrz 2006 14:45

Pikus nie zrozumiałes mnie raczej jestem perkusistą i wiem jak stworzyć rytm itp. tylko jest problem bo chciałbym nauczyć się pracowac na battery bo narazie robie w FL studio i obróbka w Cool Edit Pro 2, więc sedno tkwi w tym ze nie wiem jak się posugiwac Battery.
dysioo
Rozkręca się
Rozkręca się
 
Posty: 13
Rejestracja: 12 Wrz 2006 14:43
Miejscowość: Lublin

Postprzez pikus » 16 Wrz 2006 22:01

No chyba nie zrozumiałem...
Ja nawet nie używam klawiatury. Wszystko nanoszę myszką w drum editorze i zajmuje mi to
mnostwo czasu ale efekty i tak są ciekawe (chyba).
pikus
Rozkręca się
Rozkręca się
 
Posty: 23
Rejestracja: 09 Sty 2006 13:14
Miejscowość: Białobrzegi k/Wawy

Postprzez kubamajer » 16 Wrz 2006 23:59

Dysioo, słuchaj - czy Battery we FruityLoops chciałbyś odpalać? Nie znam FL, ale jeśli można w nim uruchamiać instrumenty w formacie VSTi lub DXi(DirectX), to dasz sobie radę, tylko poczytaj instrukcję od Fruity :wink:. Jesli jeszcze nie odpalałeś w tym żadnych wirtualnych instrumentów, to masz okazję żeby się podszkolić.
Czy można w FL tworzyć "normalne" tracki midi? Hm.. to pewnie głupie pytanie, ale pytam, bo ja na oczy tego programu nie widziałem :D.

Napisz może dokładnie jak chcesz używać Battery(w jakim hoście, czego używać do programowania/nagrywania rytmów itp.), to Ci pomożemy, a skoro jesteś perkusistą, to potrzebujesz tylko nauczyc się konfigurować Battery z trackiem midi w Twoim hoście (to będzie raczej proste). Z tworzeniem rytmów w edytorze za pomocą myszy, klawiatury midi bądź padów sobie poradzisz.

Pozdrawiam
Kuba
kubamajer
Site Admin
Site Admin
 
Posty: 187
Rejestracja: 09 Maj 2005 23:18
Miejscowość: nadal Warszawa


Wróć do Samplery Wirtualne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

cron