Tama TS 305

Elektryczną perkusję w dużej części można sobie zrobić samemu

Tama TS 305

Postprzez Vester » 24 Mar 2007 14:42

Witam wszystkich. To mój pierwszy post;]
Niezbyt jestem w temacie, pałki od bębnów miałem ostatnio z 8 lat temu, ale ostatnio znów zapragnąłem grać a to za sprawą niedoszłego prezentu urodzinowego od moich znajomych jakim miała być perkusja, niestety a może i stety nie udało im się znaleźć taniego zestawu i pomysł padł..
Zainspirowany tym faktem postanowiłem pokombinować i zakupiłem analogowy moduł perkusyjny TAMA TECHSTAR TS 305.
Jeśli ktoś mógłby mi pomóc, w jaki sposób mogę wykonać padu do tegoż to modułu, bo z tego co rozglądałem się po forum to wszystkie triggery bazują na (wydaje mi się) banalnym rozwiązaniu jakim jest piezo.
Czy pad wykonany w tej technologii również spełni zadanie w przypadku tego modułu,
znalazłem dość ciekwą stronkę ( http://www.cykong.com/Synths/Tama%20TS- ... aTS305.htm ), gdzie autor udoskonala to urządzenie, jak wynika z załączonych fotografii wejścia to właśnie Triggeri in, jest także external in, co wydaje mi się drugim wejściem dla alternatywnego pada (jeden instrument wyzwalany z dwóch padów) ale to tylko przypuszczenie.
Problem polega na tym że Tamy nie mam jeszcze fizycznie w domu, bedzie w przyszłym tygodniu, więc wtedy w praktyce będę mógł kombinować, jednak już za wczasu chciałem zasięgnąć rady u speców w temacie, tym bardziej że jutro moge kupić jakieś częsći na giełdzie.
Jak wszystko pójdzie ok i skonstruuje coś na czym będzie się dało grać chętnie podziele sie z doświadczeniami z innymi forumowiczami.
Pozdrawiam!
Vester
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

Tama TS 305

Reklama

Reklama

Postprzez kubamajer » 26 Mar 2007 02:22

Witaj Vester :wink:

No dobra, a jakie inne, "niebanalne" rozwiązania znasz?
Ja bym powiedział tak - skoro najlepsze pady na świecie są zrobione na piezo, to musiałbyś się naprawdę wysilić, żeby opracować coś, co przewyższy to ogólnie pojętą jakością, a jednocześnie będzie tak samo tanie i nieskomplikowane.
Z całym szacunkiem - siatkowe pady piezo są stosowane do wyzwalania dużo bardziej szczegółowych bibliotek sampli, czy generatorów niż TS 305.

To tyle w kwestii piezo :wink:.

Oczywiście, jeśli masz pojęcie teoretyczne o tych sprawach i jesteś na tropie innego, rokującego rozwiązania, to szczerze życzę Ci sukcesów i czekam na efekty. Dobrego nigdy nie za wiele :mrgreen:.
Jeśli jednak, zdecydujesz się na "banalne" rozwiązania, to masz tu podane właściwie wszystko na tacy - pozostaje uważnie czytać i podążać za linkami, ale przestrzegam - to wciąga :wink:.

Miłego pobytu i pisania na Forum,
Pozdrawiam
Kuba
Gdyby 5 lat temu ktoś mi powiedział, że będę miał sklep dla zwierzaków,
albo że na poważnie wciągnie mnie tworzenie stron internetowych to bym mu nie uwierzył. Coraz ciekawsze to życie
kubamajer
Site Admin
Site Admin

Miejscowość: nadal Warszawa

Postprzez Vester » 26 Mar 2007 09:41

Dziekuje za informacje.
uzywajac slowa banalne mialem na mysli "jak do jasnej to dziala? piezo-gabka-siatka i juz :roll: " a zadajac pytanie odnosnie tamy mialem na wzgledzie czy nie bedzie ona przestazala wzgledem najnowszych modoluw wyzwalanych z piezo.
Pozdrawiam;D
Vester
Nowicjusz
Nowicjusz

Postprzez kubamajer » 26 Mar 2007 16:37

Vester napisał(a):"jak do jasnej to dziala? piezo-gabka-siatka i juz :roll:"
No, prawie, ale o niuansach sobie poczytasz :).

Co do Tamy, hm.. nie wiem jakie posiada możliwości konfiguracji parametrów triggera - dostrojenia modułu do danego padu. Tzw. współczesne moduły w systemie Rolanda(Yamaha pewnie nie pozostaje w tyle) posiadają możliwości bardzo szczegółowego dostrajania modułu do padu. Bardzo wiele parametrów jest ustawialnych - nie tylko "czułosć". Podejrzewam, że łatwiej będzie okiełznać ten moduł z jakimiś "twardymi" padami typu przeróbki Remo, lub jakieś firmowe "gumowe" pady. Z nietłumionymi siateczkami może(choć nie musi) zaistnieć konieczność regulacji takich parametrów jak: retrigger, scan time, mask time. Nie wiem,czy Twój moduł to posiada.

Jeśli miałbyś możliwość podłączenie na próbę ze dwóch rodzajów padów(przejśc się z nim do sklepu czy do kogoś, kto jakieś pady posiada) i sprawdzenie jak się moduł zachowuje, to tak byłoby najprościej. A koledzy z sieci jakich używają padów do tego?

pozdr
Kuba
Gdyby 5 lat temu ktoś mi powiedział, że będę miał sklep dla zwierzaków,
albo że na poważnie wciągnie mnie tworzenie stron internetowych to bym mu nie uwierzył. Coraz ciekawsze to życie
kubamajer
Site Admin
Site Admin

Miejscowość: nadal Warszawa

Postprzez Vester » 04 Wrz 2007 12:07

Witam
Po długiej przerwie. Otóż z bolącą jeszcze ręką od oparzeń przy lutowaniu ;) chciałem się podzielić z moimi doświadczeniami przy budowaniu padów.
Niestety nie mam jeszcze fotek ale ostaram sie wrzucić lada dzień.
Moja konstrukcja była inspirowana kultowymi samplerami AKAI MPC i coś takiego próbowałem stworzyć niestety jak narazie z mizernym skutkiem :/
Prostota konstrukcji niestety nie sprawdza sie w praktyce i już piszę dlaczego. Użyłem deseczki, sześciu piezo, kabelków wtyczek i samoprzylepnych "podkładek" jakie znalazłem w pudełku z mebla ikea:)
Po poskładaniu tego w całość okazało się że 'pady' są za mało czułe, nawet przy maksymalnym ustawieniu sensitive na module, trzeba puknąć naprawdę mocno by triger zadzałał a często zdarza się iż zbierają to puknięcie wszystkie pozostałe :) Piszę o tym dla podzielenia się moimi doświadczeniami i byc może by przestrzec kogoś przed podobną konstrukcją...
Nie znichęcając się będę eksperymentował dalej, by odseparować drgania pomiędzy piezami, i stosując cieńsze "zakrywki" by triggerki były bardziej czułe.
Jeśli ktoś próbował z podobnymi konstrukcjami będę wdzięczny za podzielenie się radami :)
Pozdrawiam!
Vester
Nowicjusz
Nowicjusz

Wróć do Projekty Zrób To Sam :)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników