A czym to zagrać "na żywo"?

Jak programować perkusję? Po prostu zapytaj..

Postprzez jaroslav » 10 Gru 2007 22:17

Witam!

Z góry przepraszam, jeśli to niewłaściwy dział, ale nie bardzo wiem gdzie to wrzucić.

Właściwie zwracam się z prośbą o poradę, bo utknąłem w martwym punkcie. Ale do rzeczy.. (jeśli to w ogóle możliwe :) ) Gram w amatorskim zespole na klawiszach (CASIO WK-3500 - wiem..wiem.. CASIO :/ :) Mamy jeszcze kilka fajnych instrumentów: skrzypce, flet, klarnet, akordeon, gitara elektryczna i akustyczna + wokal :)

Problem polega na tym, że brakuje nam porządnej sekcji rytmicznej (perkusja+bas). "Żywych" i równych (w miarę) ludków..i ze swoim sprzętem ciężko znaleźć.. Kolejne problemy to nagłośnienie, szczególnie perkusji.. Chcielibyśmy wyeksponować raczej instrumenty typu: skrzypce, flet, klarnet i akordeon.. A z naszego małego doświadczenia wynika, że na małych scenach opanowanie tylu instrumentów różnym panom "realizatorom" wychodzi różnie :) i dlatego zdecydowaliśmy się na zastąpienie perkusisty i basisty podkładem.

Do tej pory używaliśmy do tego celu wspomnianego CASIO WK-3500 i automatycznego akompaniamentu (można robić swoje style :) lub odtwarzacza SMF. Jednak apetyt rośnie w miarę jedzenia i jak wiadomo casio to casio i sample perkusyjne ma takie sobie. Poza tym podczas korzystania z automatycznego akompaniamentu "zabiera" mi lewą ręke, a SMF odbiera możliwość kontroli nad utworem (nie można powtórzyć jakiegoś fragmentu utworu lub na koniec koncertu zagrać jeszcze raz sam refren.. itp.itd.) i w związku z tym zacząłem szukać jakiegoś rozwiązania. Ograniczeniem jest oczywiście cena! Istnieje szansa wysupłania na ten cel pewnych środków (ok.1000-1500zl?? w końcu troche nas tam jest :P, ale jednak nie możemy sobie pozwolić na zbyt wiele)

Warunki:
1.rozdzielenie dzwięków klawiszowych od perkusji i basu :)
2.lepsze sample
3.Możliwość kontroli utworu..Najlepiej, żeby to działało na podobnej zasadzie jak automatyczny akompaniament: czyli, że jest pętla na INTRO 1, INTRO 2..następne VARIATION 1 (załóżmy na zwrotce)..VARIATION 2 (refren?)..do tego przejscia - pętle typu FILL-IN.. itp. i najlepiej, żeby przy tym bas "chodził" razem z perkusją (żeby nie trzeba było zmieniać akordów..tak jak to w typowych keyboardach..-wolna lewa ręka :) )

Nie chodzi mi o "COŚ" co zrobi za mnie bębny i bas i jeszcze powie jak ma grać cała reszta, ale o narzędzie, które pozwoli na zaprogramowanie pętli perkusyjno-basowych i da jakieś możliwości sterowania tym na żywo. Najprościej byłoby zwerbować bębniarza i basiste..ale to zostało odrzucone ze względu na braki kadrowe.

Żeby nie było, że nie szukałem w googlach i tylko czekam na gotową odpowiedź to chodzą mi po głowie takie rozwiązania:

1.MD lub MP3 - nagrać podkład i zapomniec o sterowaniu.. (ostateczność)

2.Laptop + karta muzyczna + Ableton Live!!! Z tego co zdąrzyłem sie zorientować to ten program spełniałby oczekiwania pod względem "sterowania". Można programować/nagrywać pętle i kolejność ich odtwarzania i przypisywać klawisze do poszczególnych z nich (np.w klawiszu)..więc to by było to.. Problem: KASA!!! Słyszałem o wersji Lite dodawanej do różnych urządzeń (może właśnie do tej karty??) Jednak nie jestem pewien, czy tą wersję można legalnie wykorzystywać podzas występów na żywo i czy ta wersja posiada te funkcje "sterowalności"..A nie moge znaleźć w sieci jakie są konkretne ogranczenia.. Tak czy inaczej koszty są duże, ale laptopa i karte można przecież wykorzystać w innych sprawach. Chodzi właściwie o Ableton Live..cena "dorosłego" za duża. A wersja Lite-nie wiem jakie konkretne ograniczenia. I pytanie podstawowe:czy takie "coś" będzie stabilnie pracowało..no ale na to mi chyba nikt nie odpowie :P

3.Urządzenie sprzętowe i tutaj nie bardzo wiem w jakiej kategorii szukać. Samplery: drogie. Maszyny perkusyjne: brak basu i nie wiem co ze sterowaniem.

Uff..troche długi ten mój pierwszy post :/ Przepraszam za swoje amatorskie podejście do tematu i średnio konkretne formułowanie zdań, ale pomyślałem, że może ktoś, mimo wszystko coś podpowie..w tej sprawie. Może ja w ogóle źle kombinuje? Może lepiej zrobić zwyczajnie podkład na MD/MP3 i dać sobie spokój ze "sterowaniem"? Jak to wygląda w profesjonalnym świecie? Bo przecież ludzie korzystają "na żywo" z pętli i różnych automatów?..
Interesuje mnie rozwiązanie w moim zasiegu finansowym czyli 1000-1500zl, bo jednak mam nadzieje, że można to jakoś rozwiązać :P Jednak jeśli to w tych pieniądzach jest nie wykonalne to chętnie się dowiem..ile mi jeszcze brakuje :)

Proszę o wyrozumiałość.. :P

Pozdrawiam
Jarek
jaroslav
Nowicjusz
Nowicjusz

Reklama

Reklama

Postprzez kubamajer » 19 Sty 2008 01:02

Hm.. skoro nikt się nie kwapi tyle czasu..

Jarek, rozumiem ze potrzebujesz wykwalifikowanej sekcji rytmicznej, która jeść nie woła ;).

Moje skromne doświadczenie w tych sprawach podpowiada mi, że to czego szukasz jest zaszyte po prostu w keyboardach tego typu(z "akompaniatorem"), z resztą jeden taki już posiadasz, tyle że nie satysfakcjonują Cię do końca jego możliwości, a lepsze coś mi się widzi, że droższe bedą niż to co chcesz wydać, ale może jestem w błędzie(Wow, jestem pod wrażeniem tak długiej własnej przebitki :D).

MD, to zawsze można użyć, ale z czym to się wiąże, to wiesz.

Co do Abletona, to o ile mnie pamięć nie myli handluje tym Audio Factory, a jeśli tak, to od ludzi z firmy powinieneś dowiedzieć się bez problemu jakie są możliwości wersji, która Cię interesuje. Jeśli masz daleko, to możesz tam przedzwonić - jak sobie przygotujesz pytania to po odpowiednim zagajeniu powinni dać się nakłonić do sprawdzenia tych możliwości, jeśli od razu nie będą umieli Ci pomóc. Ja przynajmniej mam takie doświadczenia z nimi - raczej nie spuszczają klientów z wodą w kiblu ;).

Jeśli chodzi o laptop, to o ile będzie to przyzwoity i niezaśmiecony komputer, to śmiało da radę. Ableton też w końcu do tego został stworzony - to nie Cubase ;).

pozdrawiam
Kuba
Gdyby 5 lat temu ktoś mi powiedział, że będę miał sklep dla zwierzaków,
albo że na poważnie wciągnie mnie tworzenie stron internetowych to bym mu nie uwierzył. Coraz ciekawsze to życie
kubamajer
Site Admin
Site Admin

Miejscowość: nadal Warszawa

Wróć do Programowanie Bębnów

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników