Z góry przepraszam, jeśli to niewłaściwy dział, ale nie bardzo wiem gdzie to wrzucić.
Właściwie zwracam się z prośbą o poradę, bo utknąłem w martwym punkcie. Ale do rzeczy.. (jeśli to w ogóle możliwe
Problem polega na tym, że brakuje nam porządnej sekcji rytmicznej (perkusja+bas). "Żywych" i równych (w miarę) ludków..i ze swoim sprzętem ciężko znaleźć.. Kolejne problemy to nagłośnienie, szczególnie perkusji.. Chcielibyśmy wyeksponować raczej instrumenty typu: skrzypce, flet, klarnet i akordeon.. A z naszego małego doświadczenia wynika, że na małych scenach opanowanie tylu instrumentów różnym panom "realizatorom" wychodzi różnie
Do tej pory używaliśmy do tego celu wspomnianego CASIO WK-3500 i automatycznego akompaniamentu (można robić swoje style
Warunki:
1.rozdzielenie dzwięków klawiszowych od perkusji i basu
2.lepsze sample
3.Możliwość kontroli utworu..Najlepiej, żeby to działało na podobnej zasadzie jak automatyczny akompaniament: czyli, że jest pętla na INTRO 1, INTRO 2..następne VARIATION 1 (załóżmy na zwrotce)..VARIATION 2 (refren?)..do tego przejscia - pętle typu FILL-IN.. itp. i najlepiej, żeby przy tym bas "chodził" razem z perkusją (żeby nie trzeba było zmieniać akordów..tak jak to w typowych keyboardach..-wolna lewa ręka
Nie chodzi mi o "COŚ" co zrobi za mnie bębny i bas i jeszcze powie jak ma grać cała reszta, ale o narzędzie, które pozwoli na zaprogramowanie pętli perkusyjno-basowych i da jakieś możliwości sterowania tym na żywo. Najprościej byłoby zwerbować bębniarza i basiste..ale to zostało odrzucone ze względu na braki kadrowe.
Żeby nie było, że nie szukałem w googlach i tylko czekam na gotową odpowiedź to chodzą mi po głowie takie rozwiązania:
1.MD lub MP3 - nagrać podkład i zapomniec o sterowaniu.. (ostateczność)
2.Laptop + karta muzyczna + Ableton Live!!! Z tego co zdąrzyłem sie zorientować to ten program spełniałby oczekiwania pod względem "sterowania". Można programować/nagrywać pętle i kolejność ich odtwarzania i przypisywać klawisze do poszczególnych z nich (np.w klawiszu)..więc to by było to.. Problem: KASA!!! Słyszałem o wersji Lite dodawanej do różnych urządzeń (może właśnie do tej karty??) Jednak nie jestem pewien, czy tą wersję można legalnie wykorzystywać podzas występów na żywo i czy ta wersja posiada te funkcje "sterowalności"..A nie moge znaleźć w sieci jakie są konkretne ogranczenia.. Tak czy inaczej koszty są duże, ale laptopa i karte można przecież wykorzystać w innych sprawach. Chodzi właściwie o Ableton Live..cena "dorosłego" za duża. A wersja Lite-nie wiem jakie konkretne ograniczenia. I pytanie podstawowe:czy takie "coś" będzie stabilnie pracowało..no ale na to mi chyba nikt nie odpowie
3.Urządzenie sprzętowe i tutaj nie bardzo wiem w jakiej kategorii szukać. Samplery: drogie. Maszyny perkusyjne: brak basu i nie wiem co ze sterowaniem.
Uff..troche długi ten mój pierwszy post :/ Przepraszam za swoje amatorskie podejście do tematu i średnio konkretne formułowanie zdań, ale pomyślałem, że może ktoś, mimo wszystko coś podpowie..w tej sprawie. Może ja w ogóle źle kombinuje? Może lepiej zrobić zwyczajnie podkład na MD/MP3 i dać sobie spokój ze "sterowaniem"? Jak to wygląda w profesjonalnym świecie? Bo przecież ludzie korzystają "na żywo" z pętli i różnych automatów?..
Interesuje mnie rozwiązanie w moim zasiegu finansowym czyli 1000-1500zl, bo jednak mam nadzieje, że można to jakoś rozwiązać
Proszę o wyrozumiałość..
Pozdrawiam
Jarek