CO Z CZYM I JAK ZACZąć

Nasze Muzyczne Blaszaki

CO Z CZYM I JAK ZACZąć

Postprzez kotor » 05 Wrz 2007 00:22

Witam wszystkich po wakacjach i urlopach !
Nie wiem czy dobrze trafiłem z działem. Mam nadzieję że tak.
Mam kilka pytań dlatego wszystko pociągnę w jednym temacie.
1. Co polecalibyście do domowego studia nagrań - rejestrator twardodyskowy z nowszych modeli czy peceta. (myślę że odpowiedź znam ale niech wypowiedzą się fachowcy obeznani w temacie) - jeżeli można to proszę o jakieś uzasadnienie. Stanąłem przed dylematem co wybrać. Ponad 10 lat obsługuję systemy wewnętrzne syntezatorów klawiszowych. Każdy z nich pracuje na podobnej zasadzie jeżeli chodzi o nagrywanie itp. i myślę że radzę sobie z tym ale chciałbym być niezależny od danego klawisza i jego możliwości pamięciowych i sprzętowych. Pół roku temu kupiłem kartę EMU 0404 i zraziłem się strasznie do kompa. Zainstalowałem ją i program CUBASE LE. Chciałem nagrywać z klawisza na tracki w w/w. Raz nagrał raz nienagrywał raz w połowie nagrywania urwał. Sterowniki do karty jakiś pajac napisał - może pomylił z lodówką USB ale nie do tej karty. Patch MIx też zakręcony.
Zacząłem od buntu maszyn i szybko sprzedałem kartę i zostałem dalej przy klawiszach - a teraz na etapie kombinowania. Po odpowiedziach na pytanie nr.1 będę zadawał kolejne.
Pozdrawiam - i proszę o bezstronność
mój sprzęt:
Roland TD-6+zestaw gumowy podstawowy
Yamaha MO 6
kotor
Rozkręca się
Rozkręca się
 
Posty: 21
Rejestracja: 27 Cze 2007 19:18
Miejscowość: ZACHODNIOPOMORSKIE

CO Z CZYM I JAK ZACZąć

Reklama

Reklama
 

Postprzez kubamajer » 05 Wrz 2007 00:39

Do domowego nagrywania zdecydowanie polecam przyzwoity komputer z przyzwoitą kartą i przyzwoitym DAW ;). Chwilę studiujemy instrukcję obsługi i można nagrywać..

pozdr
Kuba
kubamajer
Site Admin
Site Admin
 
Posty: 187
Rejestracja: 09 Maj 2005 23:18
Miejscowość: nadal Warszawa

Postprzez kotor » 05 Wrz 2007 01:15

Witaj Kuba !
Czułem, że Ty jak ja nocny marek jesteś. Jak wiesz po Twojej odpowiedzi nasuwa się pytanie nr.2
2. Co to znaczy "porządny komputer", porządna karta i DAW.
Czy mógłbyś sprecyzować. Czy np. Athlon 64X2 3600+ i RAM 1GB wystarczy? Proszę o więcej szczegółów. Na temat karty było już na forum ale w konsekwencji tego tematu zostało jaka komu wygodna ale żadnych konkretów (wiem że jeden woli córkę a drugi teściową). Myślę, że rozwinięcie tego tematu ze szczegółami poprowadziło by do tematu przyklejonego - jak zacząć - co trzeba mieć ew. podać kilka typów kart na których pracują forumowicze - co to DAW - ja akurat wiem bo mam z tym klawisz. Takich jak ja zaczynających współpracować z kompem albo wogóle zaczynających jest całe mnóstwo. Mogło by to wpłynąć na frekwencję na forum. Często zaglądałem na forum do EiS ale tam atmosfera grobowa - jak lamka się pojawi to uwaga intruz - same mądre głowy a odpowiedź jedna - poszukaj na forum.
pozdro.
mój sprzęt:
Roland TD-6+zestaw gumowy podstawowy
Yamaha MO 6
kotor
Rozkręca się
Rozkręca się
 
Posty: 21
Rejestracja: 27 Cze 2007 19:18
Miejscowość: ZACHODNIOPOMORSKIE

Postprzez kubamajer » 05 Wrz 2007 01:35

Na athlonach się nie znam kompletnie niestety. Sam mam starego Pentium 4 2.6GHz HT i nadal uważam go za przyzwoity ;). Po prostu - przyzwoity, to komp właściwie skonfigurowany sprzętowo i programowo, niezawodnie działający i dający sobie radę z obsługą programów, których na nim używasz. Upraszczając - ma działać.
1GB RAM'u to moim zdaniem mało, ale da się z tym żyć.

Co do szukania na Forum EiS, to przecież mają rację ;) - jest tam mnóstwo wątków na ten temat.

Mogę jeszcze chyba polecić taką stronkę: Beatsfactory - jest tam trochę informacji dla zaczynających przygodę z nagrywaniem komputerowym, tutoriale do programów, opisy wtyczek itp. Myślę, ze warto zajrzeć.

pozdr
Kuba
kubamajer
Site Admin
Site Admin
 
Posty: 187
Rejestracja: 09 Maj 2005 23:18
Miejscowość: nadal Warszawa

Postprzez kotor » 05 Wrz 2007 01:50

No i dalej nic konkretnego się nie dowiedziałem. ok. spróbujmy inaczej. Co mógłbyś mi zaproponować tak od serca. Mam klawisz yamaha mo6 z DAW - mam kompa w trakcie rozbudowy i co dalej - sam nie wiem co z czym będzie pracowało - czy płyta główna peceta jest ważna jaka będzie - czy musi mieć złącze fire wire. Może pochwal się na czy Ty pracujesz a ja będę się kierował Twoimi wypowiedziami. Nie myślisz chyba że pójdę do sklepu komp. i powiem. Proszę Pana chcę robić muzykę na kompie i co Pan proponuje. Jaką kartę ,co dokupić aby pecet wydolił. Teraz mamy takich sprzedawców że wchodzisz i mówisz co chcesz - przynajmniej u mnie w małym miasteczku a jak coś się więcej zapytasz a szczególnie o muzykę to już dla nich czarna magia. Raz się sparzyłem kartą EMU 0404 i nie chcę drugi raz eksperymentować. Chciałbym kupić i mieć wszystko gotowe do pracy. A co z tym DAW nie wszystkie urządzenia to posiadają. Więc jakie posiadają?
mój sprzęt:
Roland TD-6+zestaw gumowy podstawowy
Yamaha MO 6
kotor
Rozkręca się
Rozkręca się
 
Posty: 21
Rejestracja: 27 Cze 2007 19:18
Miejscowość: ZACHODNIOPOMORSKIE

Postprzez kubamajer » 05 Wrz 2007 02:17

DAW - digital audio workstation. Ja miałem na myśli program-host, czyli sekwencer audio/midi, np. Cubase, Sonar, ProTools itp.

Ja posiadam stary komputer z płytą MSI, procesorem P4 2.6GHz HT, 3GB RAM dual channell, kilka dysków - Samsungi SATA i WD ATA, karta Delta Audiophile 2496, ciche chłodzenie Zalman i kilka wolnoobrotowych wentylatorów w obudowie.
Soft: Cubase SX2, ProTools LE 6.4, Wavelab 4, Reason 2, wtyczki PSP, Nomad Factory, Voxengo + darmowe.
VSTi: Halion, Kontakt, Battery2, DFH.., BFD, Scarbee, EastWest , Absynth itp.

Nie wiem co mogę Ci zaproponować, bo nie znam obecnego stanu rzeczy ;). Są procesory dwurdzeniowe Pentium, podobno dające sobie świetnie radę z muzyką. Z płytami głównymi, to nigdy nie wiadomo co jest najodpowiedniejsze, fire-wire zawsze się przydać może. Pamięci nigdy za wiele. Obudowa dobra powinna być :).

pozdr
Kuba
kubamajer
Site Admin
Site Admin
 
Posty: 187
Rejestracja: 09 Maj 2005 23:18
Miejscowość: nadal Warszawa

Postprzez kotor » 05 Wrz 2007 02:27

A jak się sama karta sprawuje - nie ma z nią problemów czy stery są ok.ASIO 2.0 też śmiga. Czy korzystasz z zewnętrznego mixera? Używasz zewnętrznych instrumentów?
mój sprzęt:
Roland TD-6+zestaw gumowy podstawowy
Yamaha MO 6
kotor
Rozkręca się
Rozkręca się
 
Posty: 21
Rejestracja: 27 Cze 2007 19:18
Miejscowość: ZACHODNIOPOMORSKIE

Postprzez kotor » 05 Wrz 2007 03:19

Ostatnio edytowany przez kotor, 05 Wrz 2007 19:41, edytowano w sumie 1 raz
mój sprzęt:
Roland TD-6+zestaw gumowy podstawowy
Yamaha MO 6
kotor
Rozkręca się
Rozkręca się
 
Posty: 21
Rejestracja: 27 Cze 2007 19:18
Miejscowość: ZACHODNIOPOMORSKIE

Postprzez kubamajer » 05 Wrz 2007 08:37

kotor napisał(a):A jak się sama karta sprawuje - nie ma z nią problemów czy stery są ok.ASIO 2.0 też śmiga. Czy korzystasz z zewnętrznego mixera? Używasz zewnętrznych instrumentów?
Karta sprawuje się wzorowo od jakichś 8-miu lat. Mam malutki zewnętrzny mikserek. Używam zewnętrznych instr. wyłącznie jako sterowników midi.

pozdr
Kuba
kubamajer
Site Admin
Site Admin
 
Posty: 187
Rejestracja: 09 Maj 2005 23:18
Miejscowość: nadal Warszawa

Postprzez kotor » 05 Wrz 2007 19:44

Kuba jak będziesz miał chwilkę to spojrzyj na linki powyżej i co z tych rzeczy sam dla siebie byś wybrał.
mój sprzęt:
Roland TD-6+zestaw gumowy podstawowy
Yamaha MO 6
kotor
Rozkręca się
Rozkręca się
 
Posty: 21
Rejestracja: 27 Cze 2007 19:18
Miejscowość: ZACHODNIOPOMORSKIE


Wróć do Forum Ogólne PC

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

cron